A fitt fogások mellett nagyon szeretek sütni is és valljuk be, egy igazán jó, nagyinál töltött délutánokat idéző sütiben bizony van anyag. Most mégis egy egészséges finomsággal jövök, ami így a tökszezon közepén töjó (hahaa....) választás, ha egy kis kímélő nasira vágysz.
Hozzávalók (kb. 20 db):
- 250 gramm sütőtök (sütve)
- 50 gramm kókuszliszt
- eritrit / xilit / stevia vagy bármilyen édesítő ízlés szerint
- vanília kivonat
- kb 30 gramm dió + a tetejére
- 1 tojás
Elkészítés:
Én úgy álltam neki a sütinek, hogy már készen volt a sütőtök előző napról. Ennek hiányában vágjuk fel darabokra a tököt, magozzuk ki és süssük puhára.
A sült tököt villával összetörtem, hozzáadtam a kókuszlisztet, tojást, édesítőt, vaníliát, hogy egy összeálló, nem ragacsos masszát kapjak. Mozsárban apró darabokra törtem a diót és ezt is hozzáadtam. Nagyobb diónyi gombócokat vettem a kezembe majd a tepsin kilapítottam, formáztam, hogy kicsit keksz formája legyen. Egy adagnak még a tetejére is tettem diót, a másik részét üresen hagytam. 185 fokon kb. 25 perc alatt megsütöttem. Akkor jó, ha már érezni a sült dió illatát :)
Édes, mégis egészséges és gluténmentes snack lett a végeredmény. Jól jött munkában tízóri vagy ebéd utáni nasi gyanánt. Mivel a süti nagy része magas víztartalmú tök, senki ne egy ropogós kekszet várjon, viszont a dió darabok segítenek izgalmasabbá tenni a textúrát.