Salads and Cakes

Céklás - Mangós Saláta Mikrozöldekkel

2019. február 25. - **gabrielle**

Ezzel a poszttal és recepttel már tartozom egy ideje... Még február közepén voltam az Anker't-ben a Kiskert Piacon, ahol Mikrozöldben Makroíz Zsuzsával is összefutottam és fel is tankoltam egy adag mikrozölddel, ami rögtön beindította a fantáziám egy finom, friss salátához.

sali.jpeg

De mielőtt rátérnék a receptre, egy kis ismertető, mi is az a mikrozöld és mihez lehet kezdeni vele? A leghitelesebb, ha erre Zsuzsa válaszol, íme a mini interjú:

Mi is az a mikrozöld?

A mikrozöld jellemzően 7-21 napos, fiatal zöldség-, gabona-, fűszer- vagy gyógynövény. Fine dining éttermek séfjei rutinszerűen használják őket. Külföldön elterjedtebbek, nálunk azonban még gyakran összetévesztik őket a csírákkal, pedig termesztésük és ízük is alapvetően különbözik. A csírákat párás közegben, fénymentesen termesztik, és magjukkal együtt fogyasztják. Ezzel szemben a mikrozöldeknek szilárd termesztőközegre és fényre van szükségük, hogy megkezdjék a fotoszintetizációt, és a növényre jellemző tápanyagokat termeljenek, és ezen kívül a talaj felett levágott részt fogyasztjuk.

Mit kell tudnunk az egyes fajtákról (vitamin, tápanyag, esetleg hatás szempontjából)?

A mikrozöldekben az a csodálatos, hogy fajta tekintetében az ehető növények rendkívül széles tárházából válogathatunk. A legnépszerűbb mikrozöldek közé tartozik a retek, mustár, napraforgó, borsó, cékla, hagyma, fodroskel, bazsalikom, koriander, hogy a több száz fajtából csak néhányat emlísek, Ízük lehet például lágy ízű, édeskés, diós-mogyorós vagy fűszeresen-pikáns.

Ami tápértéküket illeti, a mikrozöldek vitamin-, ásványianyag- vagy antioxidáns tartalma a kifejlett növényéhez képest fajlagosan akár 4- vagy akár 40-szeres is lehet. Kiemelkedő példa a vöröskáposzta mikrozöld, 40-szeres E, és 4-szeres C vitamin tartalommal. Apró termetük ellenére, bármely mikrozöldet fogyasztjuk, tápanyagaik hozzásegítenek egészségünk megőrzéséhez. Erről számos külföldi tudományos publikáció számol be, például itt.

 Mire szoktad felhasználni a mikrozöldeket?

Nálunk mikrozöld főleg az étel megkoronázásaként kerül tányérra, legyen szó akár salátáról, levesről, mártásról vagy főételről. Ezen kívül használom őket partifalatok, mártogatósok, zöld smoothie-k vagy koktélok készítéséhez is. Szeretek eljátszani a gondolattal, hogy egy-egy ételkompozíció esetén milyen mikrozöld passzol leginkább ízben, színben, textúrában az adott ételhez.

 Mennyi időt kell rászánnia az embernek egy saját kis ültetvényhez?

A mikrozöld-termesztéshez vegyszermentes magra, ültetőközegre és ültetőedényre van szükségünk. A megfelelő ültetést és csírázást követően a kis növényeknek már csak állandó körülményekre van szükségük, és néhány nap múlva gyönyörködhetünk is a növekedésükben. Mindezt akár otthoni körülmények között, egy világos ablakpárkányon is meg lehet valósítani. Ha már szépen növekedésnek indult a kis ültetvény, néhány szabály betartásával napi pár perc ráfordítással egy hét múlva akár szüretelhetünk is.

Mikrozöldek és Saláták Workshop

Ha mélyebben érdekel a téma, gyere el március 9-én Zsuzsával közös workshop-unkra, ahol megalkothatod első mikrozöld ültetvényed, velem pedig kétféle salátát és egy saláta öntetet készíthetsz. Jelentkezz ITT

Még több tartalomért és inspirációért kövess instagramon: @salads_and_cakes

 

A bejegyzés trackback címe:

https://saladsandcakes.blog.hu/api/trackback/id/tr114646039
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása